Máte bezinku na zahradě? Tak si jí považujte a neodstraňujte ji. Keř bezu černého se nemá odkopávat od domu, jednak vysušuje, ale také do něj prý přináší štěstí!
Je to dřevina, která je u nás prostě doma. Roste podél cest, u domů a zdí, ale i na rumištích. Své okolí zkrášluje za rok hned dvakrát. Na jaře bílými květy a na podzim černými střapci plodů.
Každá část bezinky má uplatnění v léčení neduhů. Květ, plod, list i kořen. Blíže ke květu a plodům:
Květ
· léčí všechny nemoci z prochladnutí, podporuje pocení, čistí zahleněné průdušky, likviduje hnilobné bakterie
· má mírně projímavé účinky, uvolňuje zácpu, je močopudný
· používá se do inhalačních směsí proti rýmě, zánětu průdušek, bolestem hlavy, zubů a uší
· obklady z odvaru ulevují při křečových žilách
Sbíráme je ještě před úplným rozkvetením, když jsou kvítky uprostřed ještě nerozvinuté. Používáme čerstvé nebo usušíme.
Plody
· tiší bolesti nervového původu, pomáhají při zánětech nervů (trojklaného, sedacího) i při výhřezu ploténky páteře, pijeme odvar nebo sirup
Sbíráme úplně zralé, černé bobulky, zelené a poškozené vyřadíme. Používáme čerstvé i sušené. Pozor, v čerstvém stavu jen málo, jsou projímavé! Dají se také zavařit jako kompot nebo zalít vínem.
Zkuste bezinkový cukr
Různé likéry a sirupy jsou z bezových květů a bobulí vyráběny často a jsou velice zdravé. Co zkusit pro změnu třeba bezinkový cukr?
Suroviny:
· 200 g cukru (nejlépe třtinový nebo kokosový)
· 100 g bezových květů
Nezařazené