Online

Cestujeme s pronajatým autem podél řek


Napadlo vás někdy vypůjčit si auto v půjčovně aut v Praze a projet se s ním podél našich vodních toků, tedy pouze těch atraktivních, co jsou vyhledávané vodáky? Pokud ne, vřele doporučujeme to vyzkoušet. Máte poměrně široký výběr a mohli bychom si tu připomenout, které řeky by pro vás mohly být něčím zajímavé.

Sázava – z Prahy je to do Posázaví jen kousek a až tudy budete projíždět, měli byste se zastavit na hradě Český Šternberk, ve Zruči nad Sázavou a v Ledči nad Sázavou a také vám doporučujeme objevit kouzlo peřejí Stvořidla a peřejí mezi Krhanicemi a Píkovicemi.

horní tok Vltavy

Vltava – od Sázavy lze plynule navázat na vltavskou přehradní kaskádu, to znamená nejprve na přehradu Slapy, dále na Kamýk nad Vltavou, k vodní nádrži Orlík, a máte-li zájem, můžete doputovat podél Vltavy až k Lipenské přehradě. Trasa podél řeky je velmi zajímavá zejména mezi Českým Krumlovem a Vyšším Brodem, jsou zde zajímavé výhledy na říční meandry a opravdu úchvatná příroda.

Rožmberk nad Vltavou

Berounka – tato řídce obydlená krajina by vás mohla okouzlit nejen samotným říčním korytem, ale zejména skalisky, zasahujícími až k říční hladině, a velmi dalekými rozhledy do krajiny, zejména na středním toku mezi Kaceřovem a Roztoky u Křivoklátu. A pokud jste milovníky památek, navštivte hrad Křivoklát a hrad Karlštejn anebo zříceninu hradu Krašov, odkud jsou také hezké vyhlídky na řeku.

Otava – Otavě se přezdívá zlatonosná řeka, zlato se tu těžilo ve středověku a po těžbě tu jsou patrné tzv. sejpy. Otava má zajímavé okolí, spojené s husitským hnutím, doporučujeme navštívit památník bitvy u Sudoměře a také hrad Rabí, kde přišel vojevůdce Jan Žižka o své druhé oko. Otava je vysloveně nížinná řeka a její název souvisí s množstvím luk a pasek, které řeku lemují po obou březích. Zalíbit by se vám to mohla i města Strakonice a Písek, v němž se nachází nejstarší kamenný most v Evropě.